sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Pulled Pork

On pitänyt jo pitkään kirjoittaa tätä blogia, mutta en ole vain jostain syystä jaksanut. Syynä ehkä lähes 50 tuntiset työviikkoni. Nyt kuitenkin asiaan tuli muutos ja elämäni pitäisi tästä eteen päin helpottua. 

Veljeni piti viime vuoden puolella tuparit Helsingissä ja sieltä saamani innostuksen mukaan päätin itsekkin kokeilla valmistaa Pulled Porkia. Löysin netistä aivan mahtavan pohjeen eräästä blogista ja mahtaa possua siitä tulikin. 

Pulled Pork

Possun lapa
4-6 syöjälle (ehkä :P)
Tarvitset:
noin 2 kilon kimpale possun lapaa tai etuselkää eli kassleria
lihalämpömittari
(uunilämpömittarikin on hyödyksi)
iso minigrip-pussi (2 tai 4 l) tai iso suljettava rasia  marinointia varten
Kuivamausteseokseen:
  • 1 rkl jauhettua juustokuminaa
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl chilijauhetta
  • 1 rkl cayennepippuria
  • 1 rkl vastarouhittua mustapippuria
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • reilu 1 dl (kukkurallinen) ruskeaa sokeria, esim. fariinisokeria


Kuivamausteseos
Marinadiin
  • 1 dl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 l vettä
  • 3 rkl tekemääsi kuivamausteseosta
  • 2 laakerinlehteä
Valmistus:
Yleistä aikataulutuksesta: Valmista kuivamausteseos ja marinadi esim. illalla, jotta voit kätevästi marinoida possua yön yli jääkaapissa (marinointiaika mieluiten ainakin 8 tuntia).
  1. Kuivamausteseos ja marinadi: Sekoita kuivamausteseoksen ainekset hyvin keskenään ja sulje se vaikkapa pieneen purkkiin. Kiehauta marinadin ainekset kattilassa niin, että suola ja sokeri sulavat nesteeseen. Jäähdytä marinadiliemi.
  2. Varaa marinoimista varten tiiviiksi suljettava astia (esim. iso  kannellinen rasia) tai iso minigrip-pussi (2-4 l), jonka saa kätevästi ilmatiiviiksi. Laita liha astiaan ja kaada jäähtynyt marinadiliemi lihan päälle. Lihan tulisi peittyä kokonaan. Anna lihan imeä makuja marinadista ainakin sen 8 tuntia, ja käännä liha kertaalleen marinoimisen aikana, jos se on astiassa eikä pussissa.
  3. Paistovalmistelut: Ota marinoitunut liha jääkaapista huoneenlämpöön ainakin puolisen tuntia aikaisemmin. Lämmitä uuni noin 110 asteiseksi. Uunit voivat olla yllättävän epätarkkoja pienemmillä lämpötiloilla paistettaessa, joten tässä kohtaa uunilämpömittari auttaa todellisen lämpötilan selville saamisessa.
  4. Varaa possulle reunallinen paistoastia – nestettä irtoaa ainakin hiukan.
  5. Kuivaa liha nukkaamattomalla paperilla tms, ja hiero lihan pintaan kauttaaltaan kuivamausteseosta. Hiero kunnolla, niin että mausteseos uppoaa lihan syihin, eikä ole enää pois varisevan tuntuista. Mausteseosta saa jäädä jäljelle vielä kypsän lihan maustamista varten – tai jos kaikki menee, niin äkkiäkös tuota sekoittelee tarvittaessa lisää myöhemmin.
  6. Aseta lihalämpömittari possun paksuimpaan kohtaan, niin ettei se koske luuhun. Minun possuni on ollut uuniin mennessä 11-15 -asteinen.
  7. Possun paistaminen: Työnnä sika uuniin keskitasolle, ja säädä lämpömittari hälyttämään 93-asteeseen. Sitten vain odottelua. Minun sikani oli tunnin jälkeen 39 asteessa, 2 tunnin jälkeen 61 asteessa, 3 tunnin kohdalla 80 asteessa, 4 tunnissa 84 asteessa ja vajaassa viidessä tunnissa 93 asteessa. EDIT: Etenkin kassleria käyttäessä monet ovat paistaneet possua huomattavasti pidempäänkin – jopa 12 tuntia. Kannattaa siis varata reilusti aikaa ja kärsivällisyyttä!
  8. Jälkilämmöt: Kun sika on 93-asteinen, katkaise lämpö uunista, mutta jätä possu edelleen uuniin mittareineen päivineen. Se saa hieman jäähtyä ja tekeytyä siellä nyt noin 76-asteiseksi, jolloin sitä vasta aletaan repimään. Tässä meni aika tarkkaan pari tuntia, jona aikana itse keittelin barbeque-kastiketta ja raastelin coleslaw-aineksia.
  9. Repiminen: Tekeytynyt possu otetaan uunista, ja lämpömittari poistetaan. Possu kannattaa nostaa tasaiselle alustalle, jossa repiminen/haarukalla paineleminen on helppoa. Possun saaminen palasiksi ei todellakaan ole vaikeaa – se meinaa hajota kosketuksesta saman tien. Mahdollisen paksumman kamaran voi poistaa pinnasta, ja luut lähtevät helposti nykäisemällä. Itse hauskuus, possun vetäminen on vapaa tyylilaji. Itse käytin isoa haarukkaa, jolla riivin lihat syöntikuntoon sopivaksi erilliseen kulhoon. Ihan pieneksi silpuksi on ehkä turha possua pilkkoa, se on takuumuhevaa ja voi jäädä ihan hyvän kokoisiksi biiteiksi.
  10. Maustaminen ja tarjoilu: Maistele possua, ja jos haluat siihen mukavan tymäkän perusmaun, lisää valmiiksi riivityn possun joukkoon muutama ruokalusikallinen kuivamausteseosta, ja sekoita hyvin. Barbeque-kastikettakin voi halutessaan sekoittaa koko settiin. Mausteseosta ja kastiketta voi tarjota myös/ainostaan lisänä pöydässä, jolloin jokainen voi maustaa possua itse.
  11. Tarjoa sika esim. tuoreiden sämpylöiden välissä mieleisen barbequekastikkeen (tai useampien sellaisten) ja asiaankuuluvien muiden höysteiden (ketsuppi, sinappi jne) kanssa. Coleslaw sopii sämpylöiden väliin myös hyvin.

Näin tarjoilin
Itse laitoin edellisenä iltana lihan marinoitumaan yöksi jääkaappiin. Käytin marinoinnissa minigrip pussia, sillä näin sen paljon parempana vaihtoehtona, ettei tarvitse yöllä herätä kääntelemään lihaa. Kuivamauste seosta minulle tuli annoksesta niin paljon että sitä riitti hyvin vielä ens kertaakin, kun tein pian uudelleen revittyä possua. 

Ystäväni kun valmisti kyseistä possua myös niin pienenä vinkkinä tähän ;) laita possun lapa uuniin nahka ja rasvapuoli ylös päin, jotta possu onnistuu paremmin eikä siitä tule niin kuivaa. Sain myös lihasta tulleella liemellä valmistettua todella hyvän barbeque kastikkeen possun rinnalle.

Barbeque -soosi

n. 2dl lihalientä (paistetusta possusta)
2dl kokista
2 rkl punaviinietikkaa
2 tlk osterikastiketta
3 valkosipulinkynttä
purkki tomaattipyrettä 

Keitetään kaikki kasaan. Noin tunti.

TÄMÄ SOPII AIVAN LOISTAVASTI ESIMERKIKSI ILLANISTUJAISIIN ja täyttää varmasti suuremmankin syömärin mahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti